Boccia

Boccia er et boulespill, og er beslektet med bocce og petanque. Disse spillene stammer fra kulespill som ble spilt det gamle Roma.

Spillets nåværende form er utviklet særlig i Italia, og spilles mest i Europa. Men også i USA, Canada, Australia og Argentina spilles dette en del, på grunn av immigranter som har flyttet hit.

Boccia er spesielt tilpasset funksjonshemmede.

Regler

Boccia kan spilles individuelt eller med lag på 2 eller 3 spillere.

Målet er å kaste kuler (egentlig av lær), og komme nærmest mulig en liten målball, som gjerne kalles «grisen» (eng: Jack). Konkurrentene har hver sin farge på kulene; rød eller blå. Hvem som skal kaste først avgjøres ved å kaste mynt og kron.

«Grisen» kastes først, deretter kaster lagene sine baller etter tur. Ballen kan kastes eller skyves med foten, og dersom en utøver er spesielt handicappet kan han benytte en bocciarenne. Dersom utøveren trenger en assistent for å bruke bocciarennen, skal denne assistenten stå med ryggen mot banen, slik at denne ikke kan hjelpe utøveren.

Etter hver runde telles poengene opp, og vinneren gis ett poeng per ball som er nærmere «grisen» enn motstanderens nærmeste ball (likt curling). Laget eller spilleren som har flest poeng sammenlagt etter alle rundene, vinner kampen.

I individuelle konkurranser skal det spilles 4 runder og 6 baller per spiller per runde. I parspill skal det spilles 4 runder og 6 baller per par per runde (3 per spiller). I lagspill skal det spilles 6 runder og 6 baller per lag per runde (2 per spiller).